Kompleks minerałów na noc stosowany powinien być dla zwiększenia wartości odżywczej diety, jednak dobrze jest pamiętać aby stosować go szczególnie wówczas, gdy objawy niedoborów kluczowych składników zaczynają być widoczne gołym okiem lub w naszym gorszym samopoczuciu. Składniki mineralne mają swoje liczne zalety, jednak pamiętać należy, że nawet z tym co dobre nie należy przesadzać. Oczywiście niezbędna w osiąganiu optymalnych ilości minerałów dla naszego organizmu konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta bogata w owoce, warzywa, ryby, chude mięsa, zboża itd.

Suplementacja kompleksów mineralnych szczególnie na noc pozwala nam dodać wartość odżywczą naszej diecie, może pomóc dostarczyć nam wszystkich tych składników, których brakuje naszemu ciału, a co za tym idzie zapobiegnie licznym problemom zdrowotnym, które wiążą się z niedoborami. Szczególnie ważne jest to w grupach o zwiększonym zapotrzebowaniu na określone składniki diety. Stosowanie jednak samych suplementów nie jest zdrowym wyjściem, dlatego należy z głową podchodzić do stosowania nawet najlepszych kompleksów minerałów.

Wśród głównych korzyści kompleksów minerałów na noc jest to, że stanowią one rewelacyjną formę dopełniania diety każdego dnia. Oczywiście osoby, które prowadzą urozmaiconą i pełną zbilansowanych posiłków dietę, nie muszą martwić się o niedobory, jednak osoby z ubogą dietą, z pewnością odczują pomoc jaką niosą suplementy, bowiem dostarczą one solidnej dawki minerałów i wartościowych wyciągów roślinnych, które dadzą całemu ciału wiele dobrego.

Innym czynnikiem, który sprawia, że suplementacja może być dobrym pomysłem jest wsparcie osób na dietach wegańskiej lub niektórych rodzajach diet wegetariańskich, które wykluczają produkty pochodzenia zwierzęcego, a to może powodować niedobory niektórych ważnych składników mineralnych. Spożywanie samych produktów roślinnych pozwala zapewnić ogromne ilości dobroczynnych składników diety w tym minerałów, jednak w niektórych przypadkach może być niewystarczające. Co ważne, witaminy są wytwarzane przez rośliny w dużych ilościach, jednak minerały już nie. Rośliny pozyskują je z gleby i wody, a co za tym idzie rodzaj upraw ( z jakich wybieramy produkty spożywcze) ma wielkie znaczenie dla wartości mineralnych w roślinach.

Często gleby zanieczyszczone lub wyjałowione nie pozwalają nam na uzyskanie optymalnych wartości z żywności stąd – nawet bogata w warzywa i owoce dieta może być ubogą! Bilans upraw na skalę przemysłową bywa dramatyczny, bowiem z 60 składników mineralnych jakie gleba winna dostarczać roślinom w trakcie rozwoju, często objawia się w postaci raptem 3 z nich… Porównanie jest zatem proste. Naturalnie uprawy ekologiczne, na wysokiej jakości glebach, bez toksycznych oprysków są z reguły dużo bardziej wartościowe, ale i to w obecnych czasach nie daje nam 100% pewności.