Wbrew utartym powszechnie przekonaniom, aby zapewnić odpowiednie wzmocnienie kości nie wystarczy dostarczać do organizmu wapń w postaci mleka czy serów, konieczna jest dodatkowo suplementacja witaminami D oraz K. Tylko wspólnie regulują one wiele procesów życiowych i wpływają na funkcjonowanie układu kostnego, krążeniowego, trawiennego, a także znacznie poprawiają odporność i samopoczucie. Witaminy te nie są łatwo dostępne w pożywieniu, dlatego konieczna jest dodatkowa suplementacja pozwalająca uniknąć przykrych objawów niedoborów witamin D3 + K2.

Witamina D jest często określana „witaminą życia” i jest intensywnie syntetyzowana podczas ekspozycji słonecznych. Do aktywacji pełni swoich prozdrowotnych właściwości wymaga obecności witaminy K. Niedobór witaminy D wiąże się z obniżoną odpornością, gorszym samopoczuciem, a nawet skłonnością do depresji oraz szeregiem dolegliwości, takich jak nadciśnienie, bóle i osłabienie mięśni oraz problemy jelitowe. Może on dotknąć każdego i w każdym wieku, jednak najbardziej narażone są osoby, których aktywność na świeżym powietrzu jest ograniczona.

Z kolei witamina K ma zbawienny wpływ głównie na układ krążenia, oczyszczając tętnice i normując przepływ krwi, a także na zwiększając wytrzymałość kości oraz regenerację tkanek. Jest syntetyzowana przez florę bakteryjną naszego organizmu, a w żywności można ją znaleźć w fermentowanych warzywach (kiszonki) oraz serach, np. gouda czy cheddar. Działanie witamin D i K jest synergistyczne – do prawidłowego działania wymagają obecności siebie nawzajem. Dodatkowo mają one wpływ na wchłanianie magnezu i wapnia. Udowodniono również ich wpływ na profilaktykę przeciwnowotworową, polegający na zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka prostaty, płuc czy wątroby.

Ze względu na tak ogromny, prozdrowotny wpływ kompleksu witamin D3 + K2, powinien być on na stałe włączony do codziennej suplementacji, pozwalając zachować pełnię sił i dobrą kondycję psychiczną oraz fizyczną, a także równowagę organizmu i jego wzmocnienie oraz ochronę przed czynnikami chorobotwórczymi.